Toolbox 004: Google Fusion Tables

Elke week bespreken we in Toolbox een programma of techniek om datavraagstukken op te lossen of lekker verkennend bezig te zijn. Nadat we vorige gekeken hebben naar Google Refine gaan we nu kijken naar Google Fusion Tables.

Dit programma heeft wat overlap met Refine, maar heeft als grote voordeel dat fusion tables zich helemaal in de cloud bevind waardoor je je data kan delen, er opmerkingen bij kan plaatsen en kan combineren met andere bronnen die mensen aanleveren. Ook heeft fusion tablels een aantal visualisatie mogelijkheden waar onder een google maps visualisatie die kml ondersteunt.

Zo toont deze kaart – gebruikmakend van de data van OpenCBS, net als in toolbox 2 – de vergrijzing binnen Enschede op buurtniveau.

Als je ingelogd bij Google Fusion tables, kun je twee dingen doen, een is het bekijken van openbare tabellen die je kan doorzoeken met de zoekbalk bovenaan, of je kan je eigen data uploaden.

Het doorbladeren van beschikbare tabellen kan een goede manier zijn om inspiratie op te doen naar vragen die je kan stellen of gewoon een idee te krijgen wat er allemaal is aan data. Het zoeken op bijvoorbeeld ‘twente’ zorgt al voor een aantal sets die de fantasie prikkelen.

Het uploaden van eigen data kan op twee manier, een bestand uploaden of importeren vanuit Google docs. Als je een bestand upload hou er rekening mee dat Excel-bestanden maar 1mb groot mogen zijn, terwijl CSV-bestanden – beschikbaar is in Excel onder ‘Opslaan Als’ – tot 100mb groot mag zijn.


Als je dat allemaal gedaan heb krijg je je tabel te zien waar je een aantal handelingen op kan uitvoeren. Zoals filteren, berekeningen, sub-tabellen creeƫren en visualisatie maken.


Fusion tabels maakt het makkelijk om snel te filteren op allerlei velden. Hierbij kun je ook gebruik maken van tekens als “>” groter dan om je zoekvraag te specificeren. Op deze manier kun je snel selecties maken binnen je data om een gevoel te krijgen wat er in je data zit. Filters zijn vergelijkbaar met de facets uit Refine.


Met de optie Aggregate kun je snel overzichten maken van veel voorkomende berekening in je data. Gemiddelden, de som, de laagste of hoogte waarden worden snel berekend door fusion tables en in een tabel gezet. Dit is bijvoorbeeld handig om snel te controleren of percentages wel optellen tot 100%.

Met fusion tables kun je ook je data delen met anderen. Het delen van een tabel is vergelijkbaar met Google Docs, je kunt kiezen voor prive, delen onder specifieke mensen of helemaal openbaar. Daarbij geeft Fusion Tabels ook nog de optie om een tabel volledig te delen of slechts een deel van de data. Dit kan door het maken van een view: Dit betekent dat je een aantal kolommen uit de tabel kiest om een sub-tabel te maken.

Mocht je bijvoorbeeld een dataset hebben die voor 60% uit open data bestaat en 40% uit data die je nog onder embargo hebt, dan kun je het gedeelte dat bestaat uit openbare data delen en de data onder embargo onzichtbaar houden voor anderen. Daarnaast kun je door middel van filters ook nog specifieke velden er tussenuit vissen, waardoor je precieze controle hebt over wat je wel en niet deelt.

Fusion Tables kan ook goed tabellen fuseren, zoals de naam al aangeeft. Naar aanleiding van Toolbox 002 heb ik bij openCBS de KML bestanden gepakt van de buurten in Enschede en voorzien van de juiste namen en deze in Fusion Tables gezet. Omdat deze namen overeenkomen met de CBS-kerngegevens die ook op Fusion Tables staan, kan ik deze direct in een kaartje laten zien door de tabellen te combineren door aan te geven dat naam de overeenkomende kolom is.

Nu bevat de toch al uitgebreide set data van de CBS buurt gegevens ook nog eens KML polygonen die we op een kaart kunnen weergeven! Door de nu zelf te spelen met de visualisatie van de data, een uitgebreide uitleg vind je hier, kun je mooie kaarten maken zoals aan het begin van dit artikel. Deze kun je zelf nog uitbreiden met youtube video’s, afbeeldingen en links, waardoor je echt een rijk gevulde interactieve Google Maps-visualisatie kan maken.

Zoals je ziet zijn zowel Google Refine als Fusion Tables handige tools die elkaar goed aanvullen. Ik kan me voorstellen dat nadat je de eerste opschoonhandelingen hebt verricht in Refine, je de data snel online zet om te delen met je collega’s, die eventueel de data weer downloaden naar Refine als zij de data in andere vormen moeten gieten. Op deze pagina worden een aantal opties getoond hoe je data van het ene naar het andere programma verplaatst zodat je snel een standaard manier van werken tussen deze twee programma’s kan opbouwen.

Over Heinze Havinga

Schrijft voor regiohack over tools en technieken en is altijd lastig te vallen met vragen over data verzamelen, ordenen en visualiseren. In het dagelijkse leven zelfstandige ondernemer op het gebied van webmashups, interactieve installaties en creatieve vraagstukken. Op twitter te vinden onder @HeinzeHavinga
Dit bericht is geplaatst in Toolbox en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>